Εκθέσεις - Αγώνες 03.08.2010

Το 47ο Ράλλυ Αιγαίου


Παραδοσιακά απο τις 16 έως τις 26 Ιουλίου τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμένα σε έναν απο τους σημαντικότερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της πατρίδας μας. Το ισχυρό μελτέμι βοήθησε τον κυβερνήτη του αμιγώς αγωνιστικού σκάφους ATALANTI XVI, Γιώργο Ανδρεάδη να κατακτήσει την πρώτη νίκη της ιστιοδρομίας Φάληρο – Πάρος για το 47ο Ράλι Αιγαίου σε περίπου 7 ώρες με ταχύτητα που σε κάποια σημεία ξεπέρασε τους 20 κόμβους...
Πρόκειται για το Ράλι Αιγαίου που για 47 συναπτά έτη διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοϊας Ανοικτής Θαλάσσης με εκκίνηση λίγα μίλια έξω απο τον Φαληρικό Όρμο και τερματισμό στο Σούνιο, αφού τα σκάφη σε σύνολο 10 ημερών, πρέπει να διανύσουν μέσω πέντε ιστιοδρομιών περίπου 400 Ναυτικά Μίλια. Κάθε χρόνο και μία καινούργια πρόκληση για τους 400 περίπου κυβερνήτες ιστιοπλόους και πληρώματα που στελεχώνουν φέτος τα 41 σκάφη κατηγορίας IRC και ORC I. Συνολικά τέσσερις είναι οι κατηγορίες των σκαφών που συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του Αιγαίου. Στην ORC I μετέχουν 21 σκάφη, στην IRC 20 σκάφη και στην ORC Club 8. Στην κλασσική κατηγορία, 4 μεγάλα, παραδοσιακά και πανέμορφα σκάφη συναγωνίζονται μέχρι την Πάρο στο πρώτο σκέλος της διοργάνωσης καθώς θα συνοδεύουν το στόλο. Δεύτερη ιστιοδρομία Πάρος – Νίσυρος συνολικής απόστασης 107 ναυτικών μιλίων. Παράκτιες ιστιοδρομίες στην Νίσυρο θα ολοκληρώσουν το τρίτο σκέλος ενώ στις μικρές Κυκλάδες και το Κουφονήσι θα ταξιδέψουν τα σκάφη, για το τέταρτο σκέλος της διοργάνωσης συνολικής απόστασης 78,5 ναυτικών μιλίων. Σε μπράτσο 93,5 ναυτικών μιλίων έχει σχεδιαστεί το τελευταίο σκέλος της επιστροφής με εκκίνηση το Κουφονήσι και τερματισμό το Σούνιο.
Το ισχυρό μελτέμι βοήθησε τον κυβερνήτη του αμιγώς αγωνιστικού σκάφους ATALANTI XVI, Γιώργο Ανδρεάδη να κατακτήσει την πρώτη νίκη της ιστιοδρομίας Φάληρο – Πάρος σε περίπου 7 ώρες με ταχύτητα που σε κάποια σημεία ξεπέρασε τους 20 κόμβους. Στη δεύτερη θέση της κατηγορίας ORCI , που είναι και η κατηγορία από την οποία αναδεικνύεται ο νικητής του Ράλλυ Αιγαίου, τερμάτισε το BΑΝΑ – ΒΙΟΛΕΤΑ 3 με κυβερνήτη τον Γιώργο Συκάρη, ενώ την 3η θέση κατέλαβαν οι πρεσβευτές του προγράμματος «Ο Δρόμος του Δελφινιού», με το ZANTINO- WIND και κυβερνήτη τον Τάκη Στρούζα. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο υπερασπιστής του τίτλου Δημήτρης Δεληγιάννης.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα του πρώτου σκέλους:
Κατηγορία ORCi
1. ATΑLANTI  XVI  ( Γ. Ανδρεάδης )  
2. ΒΑΝΑ – ΒΙΟΛΕΤΑ 3 (Γ. Συκάρης )
3. ΖΑΝΤΙΝΟ – WIND  (  Π. Στρούζας  )
4. BOOKER ΙΙ – AMITA – MOTION ( Δ. Δεληγιάννης )
5. SERENDIPITY ( Π. Χατζηκυριακάκης )
Κατηγορία ORC CLUB
1. ΜΑΙΣΤΡΟΣ  ( Σ. Σωτηρίου ) 
Κατηγορία IRC
1. ATΑLANTI XVI  ( Γ. Ανδρεάδης )  

Για την κατάκτηση της 1ης νίκης στο φετινό Ράλλυ Αιγαίου ο Γιώργος Ανδρεάδης δήλωσε: « Ήταν μια γρήγορη και δύσκολη πρώτη ιστιοδρομία που μας επεφύλαξε την ένταση της μεγάλης ταχύτητας και των δυσκολιών που υπάρχουν όταν ένα ιστιοπλοϊκό ταξιδεύει στο Αιγαίο νύχτα με πανω από 20 κόμβους. Σίγουρα και οι επόμενες ιστιοδρομίες θα είναι το ίδιο εξαιρετικές κυρίως από πλευράς ανταγωνισμού, αφού στο Ράλλυ αγωνίζονται τα ποίο έμπειρα πληρώματα της χώρας μας...»


Πλώρη για Νίσυρο έβαλαν τη Δευτέρα το πρωί τα σκάφη σε μία πρόκληση 107 ναυτικών μιλίων που απέχει η Πάρος από το ηφαιστειακό νησί, από το οποίο θα περάσει για πρώτη φορά το Ράλλυ Αιγαίου…

Το διαβάσαμε στο http://www.sailingchannel.gr