Ταξίδια - Εκδρομές 13.01.2010

Ταξιδέψτε στην Αντίπαρο


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ

Η Αντίπαρος είναι ένα λευκό σύνολο με πινελιές μπλε και πράσινου στο καταγάλανο Αιγαίο και τόπος ιστορικός με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πολύ κοντά στο νησί της Πάρου, η Αντίπαρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα. Το νησί έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος και παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο Κυκλαδικός Πολιτισμός είναι διάχυτος στο νησί με μνημεία και σύμβολα που μαρτυρούν μεγάλες μορφές και στιγμές του παρελθόντος. Το Σπήλαιο στο κέντρο του νησιού είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο όμορφα σπήλαια του κόσμου. Ξένοι περιηγητές που επισκέφθηκαν το νησί από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, δημοσίευσαν τις εντυπώσεις τους και κατάφεραν να το κάνουν παγκοσμίως γνωστό δίνοντας έμφαση στο σπήλαιο και τις υπόλοιπες αρχαιολογικές περιοχές

Το νησί σήμερα έχει γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται για την έντονη Κυκλαδίτικη ομορφιά του και για τον συνδυασμό ηρεμίας αλλά και κοσμοπολίτικης ζωής που προσφέρει. Στο νησί μπορεί να επισκεφθεί κανείς το σπήλαιο αλλά και χώρους μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Τα παραδοσιακά φαγητά, τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, η έντονη νυχτερινή διασκέδαση αλλά και η φιλοξενία των κατοίκων είναι στοιχεία που συνθέτουν την ομορφιά του νησιού της Αντιπάρου χαρίζοντας στους επισκέπτες της στιγμές ιδανικών διακοπών. 

Η πρόσβαση στην Αντίπαρο γίνεται μέσω της Πάρου. Σε τακτά διαστήματα, κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, καΐκια από την Παροικιά μεταφέρουν επισκέπτες και η διαδρομή δεν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά. Μεταφορά των επισκεπτών μπορεί να γίνει και από την Πούντα  της Πάρου με οχηματαγωγό με διάρκεια διαδρομής μόλις 6 λεπτών.  Στην Πάρο μπορεί να φτάσει κανείς αεροπορικώς από την Αθήνα. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά, την Ραφήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τις Σποράδες, τα  Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία αλλά και «Ιπτάμενα  Δελφίνια» .

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αντίπαρος συνδεόταν με την Πάρο και η ονομασία της κατά την αρχαιότητα ήταν Ωλίαρος. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Φοίνικες της Σιδώνας. Το νησί πέρασε στην κατοχή πολλών κατακτητών. Στις αρχές του 13ου αιώνα το νησί αναφέρεται για πρώτη φορά ως Αντίπαρος.  Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αντίπαρος ήταν ένας από τους 50 γιους του Αίγυπτου. Το νησί, μέχρι και την μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821,  πλήγηκε από επιδρομές πειρατών από την Αλγερία, την Κρήτη και την Κεφαλονιά.

Η μεγάλη καταστροφή ήρθε το 1537 όπου το νησί πέφτει στα χέρια Οθωμανών και του μεγάλου πειρατή Μπαρμπαρόσα και αργότερα καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Οι κάτοικοι του νησιού είχαν ενεργή συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση. Το νησί εντάχθηκε στο Ελληνικό Κράτος το 1832. Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αντίπαρος υπήρξε μυστική βάση των Συμμάχων η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση κατά των Γερμανών.