Επικαιρότητα 08.08.2014

Καλοφαγάδες το κόσμου ενωθείτε: 5 κόλπα για να ξεχωρίσετε τα φρέσκα ψάρια


Τα ψάρια είναι μία από τις αγαπημένες τροφές του καλοκαιριού.

Ιδιαιτέρως οι Έλληνες τα τιμούν ιδιαίτερα και είναι ένα φαγητό ελαφρύ και ιδανικό για τις ζέστες. Κάποιες φορές υπάρχουν όμως και ψάρια τα οποία δεν είναι φρέσκα και οι καταστηματάρχες ξεγελάνε τους καταναλωτές.

Αν σας αρέσουν και εσάς τα ψάρια ή έστω και να τα τρώτε λίγες φορές τον μήνα, καλό θα ήταν να διαλέγετε τα φρέσκα. Στο κάτω κάτω όλοι θέλουμε να φάμε κάτι καλό και σίγουρα το φρέσκο προσφέρει πολλές περισσότερες βιταμίνες και έχει καλύτερη γεύση.

Υπάρχουν κάποια μυστικά και κόλπα που μπορείτε να κάνετε κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια προκειμένου να μην σας πιάσουν κορόιδο οι καταστηματάρχες. Τα παρακάτω πέντε χαρακτηριστικά, εάν τα παρατηρείτε κάθε φορά που αγοράζετε ψάρι να είστε σίγουροι πως θα είναι πάντα φρέσκο.

Τα ψάρια που δεν είναι φρέσκα έχουν άσχημη μυρωδιά. Οπότε πηγαίνετε διακριτικά, διακριτικά λίγο πιο κοντά και αν δεν μυρίζει θάλασσα ή ψαρίλα τότε να μην το πάρετε.
Επίσης να βλέπετε την όψη του. Όσο πιο πολύ γυαλίζει και δεν είναι θολό τόσο πιο φρέσκο είναι.
Τα μάτια ενός φρέσκου ψαριού δεν λάμπουν, αντιθέτως έχουν ένα θαμπό χρώμα. Οπότε αν δείτε και το νο.2, το ψάρι σας στην όψη πρέπει να είναι γυαλιστερό και να έχει θαμπά μάτια.
Στη συνέχεια κοιτάξτε τα βράγχια του. Αν είναι γενικά πιο σκούρα, κόκκινα ή καφέ να αποφύγετε να το αγοράσετε επειδή δεν είναι φρέσκο.
Τέλος, ένα κόλπο για να τσεκάρετε αν το ψάρι σας είναι φρέσκο-αν δεν σιχαίνεστε-μπορείτε να το πιέσετε στην κοιλιά. Αν η κοιλιά επανέλθει στο αρχικό σχήμα τότε είναι φρέσκο.