Επικαιρότητα 04.08.2014

Το ηλιακό σκάφος που έκανε το γύρο του Κόσμου θα εξερευνήσει το βυθό της Αργολίδας


Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό να εντοπίσουν ίχνη από τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό, στο σπήλαιο «Φράγχθι», στα βόρεια του κόλπου της Κοιλάδας Αργολίδας, που κατοικήθηκε για χιλιάδες χρόνια. Η αποστολή «Terra Submersa» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του μουσείου Lat?nium του Νεσατέλ (Ελβετία), της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της εταιρείας Planet Solar.

«Το μεγαλύτερο Μουσείο στον κόσμο είναι οι ελληνικές θάλασσες, όπου υπάρχουν περισσότερα από 1.500 ναυάγια» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της αποστολής «Terra Submersa».

Το ηλιακό καταμαράν

Ο καπετάνιος του μεγαλύτερου ηλιακού σκάφους, MS, T?ranor PlanetSolar, αναφέρθηκε στις δυνατότητες του καταμαράν, το οποίο ναυπηγήθηκε μετά από 14 μήνες δουλειάς στο Κίελο της Γερμανίας και στις 4 Μαΐου 2012, μετά από 584 ημέρες και περισσότερα από 60.000 χιλιόμετρα πλεύσης, ολοκλήρωσε τον πρώτο περίπλου της γης, που πραγματοποιήθηκε μόνο με την ενέργεια του ήλιου.

Το σκάφος χρησιμοποιεί για την κίνησή του ηλιακή ενέργεια, που συλλέγεται από ηλιακά πάνελ εμβαδού 512 τετραγωνικών μέτρων που τροφοδοτούν έξι συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη, έως σήμερα, κινητή μπαταρία στον κόσμο για μη στρατιωτική χρήση. Όταν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, το σκάφος μπορεί να πλεύσει έως και 72 ώρες στο απόλυτο σκοτάδι.  

Το διαβασαμε στο tvxs.gr