Γενικά 23.04.2012

Καίνε και τα σκάφη αναψυχής για ασφάλιστρα


Σε περιόδους κρίσης οι ασφαλιστικές εταιρίες γίνονται πιο προσεκτικές και υποψιασμένες για την σκοπιμότητα ή την συχνότητα καταστροφών από πυρκαγιές είτε αυτές αφορούν πολυτελή αυτοκίνητα είτε πολυτελή σκάφη αναψυχής. Ετσι ενώ προ καιρού είχα προκληθεί ανησυχίες σε ασφαλιστικές εταιρίες για αύξηση των «ατυχημάτων» πυρκαγιάς σε πολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα , τώρα ανησυχίες έχουν προκύψει για την συχνότητα εμπρησμών πολυτελών σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα,

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20 περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς σε σκάφη αναψυχής τεράστιας αξίας.

Το τελευταίο συμβάν που θορύβησε την ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου έλαβε χώρα στις 27 Ιανουαρίου όταν έγιναν παρανάλωμα του πυρός επτά σκάφη που ελλιμενίζονταν στη μαρίνα Αλίμου, τα οποία ήταν ασφαλισμένα σε βρετανικές και άλλων συμφερόντων εταιρείες.

«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν σε ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού, πράκτορες, επιχειρήσεις αντασφάλισης και σε εμπειρογνώμονες με πολυετή εμπειρία στα θαλάσσια ατυχήματα και υποθέσεις σκαφών πολυτελείας. Ολοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση των ύποπτων υποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς ή ατυχημάτων σε σούπεργιοτ στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στην ασφαλιστική απάτη όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Νικ Σμιθ, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας Charles Taylor με έδρα το Λονδίνο, εμπειρογνώμονας με 25ετή εμπειρία στον κλάδο ασφάλισης σκαφών αναψυχής.